Lapin yliopiston yt-ilmoitus yllätti – ”Suhteessa suuri vähennystavoite”

10.2.2020 13:59

Yliopiston henkilöstö marssii ulos kello 14. "Lapin yliopistossa ei ole käyty ennen henkilöstön vähentämiseen johtavia yt-neuvotteluja. Odotamme, että henkilöstön ääntä ja ehdotuksia kuullaan neuvotteluissa ja että luottamusmiehillä on käytössään kaikki tarvittava tieto. Teemme kaikkemme ja pyrimme löytämään osaltamme vaihtoehtoja, jotta yliopistoväki saa pitää työpaikkansa", JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKO yllättyi Lapin yliopiston yt-ilmoituksesta.

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren huomauttaa, että yliopiston tavoittelema 40 henkilön vähennys on suhteessa suuri henkilöstömäärään. Tällä hetkellä Lapin yliopisto työllistää noin 600 henkilöä.

- Tilanne on historiallinen, Lapin yliopistossa ei ole käyty ennen henkilöstön vähentämiseen johtavia yt-neuvotteluja. Odotamme, että henkilöstön ääntä ja ehdotuksia kuullaan neuvotteluissa ja että luottamusmiehillä on käytössään kaikki tarvittava tieto. Teemme kaikkemme ja pyrimme löytämään osaltamme vaihtoehtoja, jotta yliopistoväki saa pitää työpaikkansa, Löfgren toteaa.

Neuvottelujen ajaksi JUKO perustaa jäsenyhdistystensä kanssa taustaryhmän luottamusmiesten tueksi.

Lapin yliopiston yt-ilmoitus varjostaa myös perjantaina 7. helmikuuta alkaneita yliopistojen työehtosopimusneuvotteluja.

Löfgren arvioi, että työmarkkinakeväästä on tulossa haastava, ”eikä Lapissa käsillä oleva tilanne ainakaan helpota” yliopistojen neuvottelukierrosta.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa neuvotteluissa kaikkien Suomen yliopistojen akavalaisia palkansaajia. Sen keskeiset tavoitteet koskevat muun muassa palkkausta, matkustamista, tutkimuskausia ja työaikaa.

Suomen suurin neuvottelujärjestö JUKO edustaa työehtosopimuksillaan noin 200 000:ta korkeakoulutettua. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla.

Lapin yliopiston henkilöstö marssii ulos tänään kello 14. Yliopisto ilmoitti yt-neuvotteluista puolilta päivin.