Mielipide: Terveydenhoitajia tarvitaan ennaltaehkäisevässä työssä koronaepidemian aikana

6.4.2020 13:29

Paheneva tautitilanne ja liikkumisen rajoittaminen voivat aiheuttaa vanhemmissa ahdistusta ja pelkoa. ”Monissa kunnissa ja kuntayhtymissä neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto on ajettu minimiin ja terveydenhoitajat on sijoitettu sairaanhoitoon", Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Tiina Mäenpää.

Terveydenhoitajia tarvitaan myös koronaepidemian aikana ennaltaehkäisevässä työssä, kuten neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Paheneva tautitilanne ja liikkumisen rajoittaminen voivat aiheuttaa vanhemmissa ahdistusta ja pelkoa. Elämänpiirin kaventuminen voi myös synnyttää parisuhdeongelmia, lisääntynyttä alkoholinkäyttöä ja mielenterveysongelmia sekä jaksamattomuutta vanhempana.

– Onkin lyhytnäköistä supistaa tai ajaa kokonaan alas ennaltaehkäisevä terveydenhuolto. Monissa kunnissa ja kuntayhtymissä esimerkiksi neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut on ajettu minimiin ja terveydenhoitajat on sijoitettu sairaanhoidollisiin tehtäviin, toteaa Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Tiina Mäenpää.

Lasten ja nuorten tavalliset arkirutiinit ovat muuttuneet koulunkäynnin muututtua etäopiskeluksi, kaverisuhteita on rajoitettu ja harrastukset ovat keskeytyneet. Myös nuoria koronavirustilanne voi ahdistaa ja masentaa.

Lasten ja nuorten mielenterveyden kehitys on ollut jo ennen koronaepidemiaa huolestuttava. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tavoitteena onkin turvata lapsen ja nuoren oppimista, hyvinvointia sekä fyysistä ja psyykkistä terveyttä.

– Oppilashuollossa yleensä terveydenhoitaja tuntee parhaiten oppilaat, heidän perheensä ja perheiden mahdollisen tarpeen tukeen. Tässä epävarmassa ja pelottavassakin tautitilanteessa on tärkeää, että lapset, nuoret ja perheet saavat tutuista perheille suunnatuista palveluista matalalla kynnyksellä nopeasti apua ja tukea, Mäenpää muistuttaa.

Ennaltaehkäisevää ja terveyttä tukevaa työtä ei voi jättää koronaviruksen jälkeiseen aikaan.

– Emme tiedä viruksen käyttäytymisestä ja mahdollisista uusista aalloista ja niiden kestosta, siksi myös epidemian aikana tulee säilyttää ennaltaehkäisevän terveydenhuollon palvelut. Muuten ongelmat lisääntyvät ja kasaantuvat myöhäisempään ajankohtaan, eikä se ole inhimillisesti eikä taloudellisesti kestävää, Mäenpää painottaa.

Tiina Mäenpää

Kirjoittaja on Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja