Tilanne Suomessa on vielä hyvä - mahdolliseen toiseen korona-aaltoon varaudutaan

6.8.2020 12:10

Elokuun alussa päättyi muun muassa koronaan liittyvä etätyösuositus. STM toivoo kuitenkin, että etätyöt jatkuvat mahdollisuuksien mukaan ja että tarpeen tullen etätyöstä palataan työpaikalle hitaasti ja hallitusti. Tavoiteena on sosiaalisten kontaktien väheneminen.

Suomessa koronatilanne on vielä hyvä, vaikka tartunnat ovat olleet pienessä kasvussa.

– Yritämme kaikin tavoin välttää yhteiskunnan suuren sulkemisen. Kevään rajoituksissa on onnistuttu melko hyvin, ja rajoitusten purkamisia on nyt tehty, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi valtioneuvoston torstaisessa tiedotustilaisuudessa.

Elokuun alussa päättyi muun muassa etätyösuositus. STM toivoo kuitenkin, että etätyöt jatkuvat mahdollisuuksien mukaan ja että tarpeen tullen etätyöstä palataan työpaikalle hitaasti ja hallitusti. Tavoiteena on sosiaalisten kontaktien vähentäminen.

Varhila vetoaa myös miettimään, onko osallistuminen isoihin yleisötilaisuuksiin tai ulkomaille matkustaminen juuri nyt välttämätöntä.

Ministeriöt ja viranomaiset kehittävät parhaillaan kolmivaiheista tiekarttaa koronaepidemian pahenemisen varalle. Ensimmäisessä vaiheessa rauhallinen tilanne säilyy ja sitä pystytään hallitsemaan nykykeinoilla.

Toisessa mallissa tautitapaukset lisääntyvät alueellisesti, mutta tartuntaketjut pystytään jäljittämään ja kartoittamaan. Kolmas malli lähentelee kevään tilannetta, silloin tautitapausten määrä nousi 200:n päivävauhdilla, eikä tartuntaketjuja voitu jäljittää.

Mahdollisesti pahenevaan tilanteeseen on tarjolla osin tuttuja, osin uusia keinoja: testaus- ja jäljityskapasiteettia lisätään, käyttöön otetaan luotettavia pikatestejä ja Koronavilkku-sovellus.

Lainsäädännöllisesti erilaisia rajoituksia voidaan toteuttaa lokakuun loppuun.

- Tarkastelemme, jatketaanko elokuun asetuksella vai joudutaanko rajoituksia kiristämään. Tartuntatautilain puitteissa katsomme, voidaanko jatkossa sulkea muita kuin julkisia tiloja, Varhila sanoo.

JUKO seuraa tilannetta ja tiedottaa luottamusmiehille ministeriön koronaohjeista sekä lainsäädäntöön liittyvistä mahdollisista muuutoksista ja tulkinnoista.