Tiukka vääntö johti kilpailukykysopimukseen

16.5.2019 15:10

Maan hallituksella ja kunta-alan pääsopijajärjestöillä on nyt yhteinen näkemys siitä, kuinka kilpailukykysopimus vaikuttaa kuntatalouteen.

Kiky-sopimus voidaan näin ollen allekirjoittaa ensi maanantaina tai myöhemmin alkuviikosta. Näin ilmoitti JUKOn ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen 2.9. valtiovallan edustajien kanssa käytyjen neuvottelujen päätteeksi.

Kunta-alan pääsopijat eivät hyväksyneet valtiovarainministeriön budjettiesitystä, sillä niiden mielestä se sisälsi kiky-sopimuksen vastaisesti kuntien rahoitusleikkauksia. Myös Kuntatyönantajat KT oli samalla kannalla. Ensinnä neuvotteluissa todettiin satojen miljoonien virhe, joka koski sairauspäivärahan verovaikutuksia. Tämä saatiin korjatuksi, mutta jäljelle jäi noin 90 miljoonan euron näkemysero koskien vuosityöajan pidennyksen ja lomarahaleikkauksen vaikutusta kuntatalouteen. Yhtenä ongelmana olivat valtiovarainministeriön käyttämät erilaiset luvut.

- Kyse ei todellakaan ollut iltalypsystä, vaan koko kunta-ala oli yhtenäisesti vaatimuksensa takana, Luukkainen korostaa.


- Tämänpäiväisten neuvottelujen päätteeksi todettiin myös, miten kuntatalouden arvioidaan kehittyvän. Keväällä 2017 tarkastellaan, onko kuntatalous sillä uralla, jolla sen nyt ennustetaan kehittyvän.

Kiky-sopimuksen vaikutuksesta käydyissä neuvotteluissa oli Luukkaisen mukaan kysymys tuhansista kunta-alan työpaikoista. Toinen syy neuvotteluvaatimukseen oli periaatteellinen.

- 420 000 työntekijää edustavien pääsopijajärjestöjen yhteisenä ja oikeutettuna vaatimuksena oli, että hallitus pitää kiinni siitä, mitä oli sovittu ja luvattu. Meille ehdoton oli myös sovittu tavoite työpaikkojen säilyttämisestä, Luukkainen tähdentää.