19.11.2024 12:37
Valtion virka- ja työehtosopimuksen (ves) sopimuskauden päättyminen häämöttää. Nykyinen sopimus on voimassa ensi vuoden helmikuun loppuun.
Virka- ja työehtojen soveltaminen ei toki pääty helmikuun lopussa, vaikka neuvottelut olisivat vielä kesken. Kaikkia virka- ja työsuhteen ehtoja noudatetaan jälkivaikutuksilla.
Uudesta sopimuksesta aloitamme neuvottelut 15. tammikuuta. Neuvottelupöydässä kanssani istuvat JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne ja muiden pääsopijajärjestöjen edustajat. Palkansaajilla neuvottelijoita on yhteensä kuusi.
Työnantajaa neuvotteluissa edustaa Valtion työmarkkinalaitoksen neuvottelujohtaja Sari Ojanen. Työnantajalla on neuvotteluissa seitsemän edustajaa. Valtion työmarkkinalaitos on osa valtiovarainministeriötä, mutta se toimii itsenäisesti.
”Neuvottelutilanne ei ole tavanomainen kokous, jossa äänestetään ja eniten ääniä saanut ehdotus voittaa. Neuvotteluissa yhteensovitetaan osapuolten tavoitteita, joilla pyrimme luomaan mahdollisimman hyvät työnteon puitteet valtion henkilöstölle.”
Neuvotteluun valmistautumisen JUKO on aloittanut sillä, että jäsenliittomme ovat keränneet tavoitteita JUKOn käsiteltäväksi. Olemme kysyneet näkemyksiä myös luottamusmiehiltä.
JUKOn toimistoa edustavilla valtiosektorin neuvottelupäälliköillä on hyvä tuntuma virka- ja työehtosopimuksessa korjausta vaativiin kohtiin. Kaikki tavoite-ehdotukset sovitamme yhteen JUKOn valtiosektorin neuvottelukunnassa.
JUKO hakee myös kaikille sektoreille yhteisiä tavoitteita, kun työelämää kehitettäessä sektorimme ovat monilta osin samojen haasteiden edessä.
”Neuvottelut alkavat ja todennäköisesti jatkuvat poikkeuksellisessa ilmapiirissä.”
Maan hallitus on tehnyt ja tekee vielä useita työelämän muutoksia, jotka vaikuttavat myös akavalaisten palkansaajien arkeen negatiivisesti.
Hallitus on käynnistänyt massiivisen säästöohjelman, joka leikkaa läpi yhteiskunnan ja josta valtionhallinto ottaa ison osuman. Tästä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – tuleva neuvottelukierros on erittäin tärkeä.
”Valtiolla työskentelevät ansaitsevat ostovoimaa parantavat palkankorotukset.”
Samalla on muistettava, että virka- ja työehtosopimuksen kirjauksissa on edelleen kehitettävää. Valtio ei ole muusta työelämästä erillinen saareke, vaan esimerkiksi matkustamisen ja työajan suhteen on löydyttävä joustavuutta ja oikeudenmukaisuutta.
Valtion henkilöstömäärä vähenee irtisanomisten, luonnollisen poistuman ja rekrytointikieltojen kautta.
Tehtävien ja velvoitteiden karsiminen on pahasti kesken, jos on alkanut lainkaan. Tämä tarkoittaa, että samat työt hoidetaan yhä pienemmällä henkilöstömäärällä.
Tuottavuusloikasta valtiolla tulee massiivinen ja sen on näyttävä myös henkilöstön palkitsemisena. Nyt ei ole aika heikentää vaan parantaa työnteon edellytyksiä.
Minna Salminen
Kirjoittaja on JUKOn valtiosektorin neuvottelupäällikkö.
***
Valtio-faktat
Sopimus | Valtion yleinen virka- ja työehtosopimus 1.3.2023–28.2.2025
Sopimusosapuolet | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Valtion työmarkkinalaitos
JUKOn neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Minna Salminen (JUKO) ja JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne (SPJL)
Valtion yleinen virka- ja työehtosopimus koskee liki 80 000:ta palkansaajaa. Heistä yli puolet työskentelee akavalaisille tyypillisissä asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä.
***
Mikä JUKO?