Kysely: Akavalaiset haluavat yhdistää etä- ja lähityön

11.10.2021 10:58

JUKOn valtiosektori on toistuvasti pitänyt esillä nimenomaan paikasta riippumatonta työtä: virkamiehet valtiolla kamppailevat edelleen sen kanssa, että työnantaja kohtelee paikasta riippumattomia työnteontapoja eriarvoisesti.

Akavan jäsenliittojen jäsenistä ja muista korkeakoulutetuista noin 70 prosenttia teki etätyötä kuluvan vuoden touko–kesäkuussa.

Akava Worksin kysely osoittaa myös, että noin 80 prosenttia haluaa jatkaa etätyöskentelyä koronarajoitusten helpotuttua.

Akavalaisilla ja muilla korkeakoulutetuilla palkansaajilla halutuin työnteon tapa on kuitenkin niin sanottu yhdistelmätyö, jossa työtä voi tehdä sekä "toimistolla" että itse määrittelemässään työpisteessä.

Kyselyn tulokset ja Akavan ehdotukset etätyötä koskeviksi työlainsäädännön muutoksiksi | Akavan Youtube-kanava

Valtiolla kamppailu paikasta riippumattoman työn puolesta

JUKOn valtiosektori on toistuvasti pitänyt esillä nimenomaan paikasta riippumatonta työtä, sillä virkamiehet valtiolla kamppailevat edelleen sen kanssa, että työnantaja kohtelee paikasta riippumattomia työnteontapoja eriarvoisesti.

- Pakotetun etätyöskentelyn aikakausi viime vuoden keväästä lähtien on osoittanut, että suurinta osaa valtion asiantuntijatöistä voi tehdä tietoverkon kautta huolimatta siitä, missä virkamies tai työntekijä itse on, JUKOn valtiosektorin neuvottelupäällikkö Markku Kojo muistuttaa.

Jukolaiset pitävätkin nyt tärkeänä, että pandemiarajoitusten hellittäessä hyödynnetään etäajan kokemuksia, jotta löydetään sekä virastojen että henkilöstön tarpeet huomioivat tavat työskennellä.

- Jos virastolla ei ole tarjota kaikille virkamiehille ja työntekijöille turvallista ja ergonomiset vaatimukset täyttävää työtilaa, tulee pohtia, miten työnantaja voisi osallistua kotona tapahtuvan työskentelyn olosuhteiden kohentamiseen.

Valtiosektorin valmistautuessa parhaillaan ensi vuoden työmarkkinaneuvotteluihin Kojo kertoo, että työaika-asiat nousevat todennäköisesti neuvottelujen kohteeksi ”seuraavaa sopimusta sorvattaessa”.