Ihmisiä työmarkkinauutisten takana – Anne Kaitainen sietää työssään myös epäonnistumisia

29.1.2020 13:14

Neuvottelut kirkon palkansaajien työehdoista alkoivat 15. tammikuuta. Julkisuudessa puhutaan pöydistä, kikystä, tavoitteista, talkoista, palkoista ja vastakkainasettelusta. JUKOn nettisivuilla kerromme myös, että neuvottelijat ovat ihmisiä ja työnsä ammattilaisia.

Kirkon neuvottelut virka- ja työehtosopimuksista käynnistyivät keskiviikkona 15. tammikuuta. JUKOn sopimusten piirissä on kirkossa noin 20 000 palkansaajaa.

JUKOa kirkon neuvotteluissa edustavat JUKOn neuvottelupäällikkö Anne Kaitainen ja kirkon neuvottelukunnan puheenjohtaja Jussi Junni (Kirkon akateemiset AKI).

Esittelemme neuvottelujen edessä koko JUKO-tiimin eli kaikkien jukolaisten sektorien neuvottelijat. Sarjassa vuorossa neuvottelupäällikkö Anne Kaitainen. Kuva: Anne eturivissä kolmas vasemmalta.

Anne Kaitainen: ”Mikään ei ole niin varmaan kuin epävarma”

Mikä kevään 2020 työehtosopimusneuvotteluissa on erityisen tärkeää?

JUKOlla on monia tärkeitä asioita kirkon sektorilla. Haluamme muun muassa parantaa hengellistä työtä tekevien työaikasuojelua, päästä eroon kikyn työaikapidennyksistä ja saavuttaa riittävän suuret palkankorotukset.

Mikä näyttäisi olevan erilaista kuin aiemmin?

JUKOssa entistäkin yhtenäisempää valmistautumista.

Mistä hankit tietoa neuvottelujen tueksi?

Pidän silmät ja korvat auki sen suhteen, mitä työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa tapahtuu. Sektorillani otan selvää edustettavien näkemyksistä ja ongelmista eli teen yhteistyötä luottamusmiesten ja liittojen kanssa.

Monettako kertaa olet mukana?

Lähes 20 vuoden työmarkkinauraani mahtuu sen verran monet neuvottelut, että en pysy enää mukana laskuissa.

Mitä olet oppinut aiemmista neuvotteluista?

Mikään ei ole niin varmaan kuin epävarma.

Toimivin neuvottelutaktiikkasi?

Riippuu tilanteesta. En paljasta taktiikkaani julkisesti, sillä oletan tämän kiinnostavan myös vastapuolta.

Mieleenpainuvin neuvottelumuistosi?

En osaa nostaa mitään ylitse muiden. Neuvottelut ovat osa neuvottelupäällikön työtä: kohtaan erilaisia neuvottelijoita, tulee pienempiä ja suurempia onnistumisia ja epäonnistumisia.

Paras henkilökohtainen saavutuksesi neuvottelukierroksilta?

Jokainen neuvottelutulos on kokonaisuus ja saavutus sinällään. Ulkopuolisista ehkä vähäpätöisiltä tuntuvat saavutukset ovat voineet syntyä pitkien ja vaikeiden neuvottelujen kautta, ja joskus suuren yleisön silmissä näyttävämmät saavutukset ovat voineet syntyä helpommin. Tämän vuoksi yksittäisen parhaan saavutuksen nimeäminen on mahdotonta.

Merkittävin neuvottelemalla läpimennyt saavutus?

Niitä on monia, en osaa sanoa.

Neuvottelijaesikuvasi?

Minulla ei ole varsinaista neuvottelijaesikuvaa.

Miten virittäydyt neuvottelutunnelmaan?

Joidenkin mielestä tunnelma lähtee viriämään pikkuhiljaa siitä, kun tavoitteiden asettelu alkaa. Omalla kohdallani tunnelma nousee vasta kun istumme neuvottelupöytään.

Kehen tukeudut neuvottelujen aikana?

Paras tuki on kulloinenkin neuvotteluparini tai ryhmä. Tällä hetkellä Kirkon akateemisten Jussi Junni, myös JUKOn kirkon neuvottelukunnalla tärkeä merkitys. Olisi mahdotonta neuvotella, jos luottamusta ja tukea ei löytyisi siltä suunnalta.

Valitse JUKO-kirjain: Mikä neuvotteluissa vaadittava ominaisuus kirjaimesta tulee mieleen?

K niin kuin kärsivällisyys. Tässä tapauksessa se tarkoittaa tietynlaista stressinsietokykyä.

Miten palaudut neuvottelujen aikana tai kiireisen päivän jälkeen?

Pahimmillaan päivät neuvottelujen aikana ovat sellaisia, ettei kotona ehdi käydä nukkumassa kuin muutaman tunnin. Palautumiseen tarvitsen hiljaisuutta ja kissojen silittelyä.

Kehen tukeudut neuvottelujen aikana?

Ensisijaisesti neuvotteluparille. Esimies ja kollegat JUKOn toimistosta ovat kiinni omissa neuvotteluissaan, joten heitä ei ehdi paljoa näkemään. Pitkät työpäivät heijastuvat tietysti kotiin, mutta varsinaisesti neuvottelun aikaisia tuntoja ei tule kotona kerrottua. Ystäviä ei ole juurikaan mahdollista tavata neuvottelujen aikana.

Terveiset vastapuolen neuvottelijoille

Ei pahalla, mut’ tahallaan.

Voimabiisisi?

Useita Apulannan biisejä.

Mitä syöt neuvottelujen aikana?

Aika lailla normaalisti syön, mitään neuvotteluaikaista ”voimaruokaa” minulla ei ole. Kun päivät ovat epämääräisen pitkiä ja neuvottelut venyvät, syön mitä satun saamaan. Kahvia kuluu varmasti keskimääräistä enemmän.

Paljonko tarvitset unta ja paljonko nukut?

Tarvitsisin unta enemmän kuin mitä nukun.

Lue myös nämä

Ihmisiä työmarkkinauutisten takana – ylivoimatilanteessa Jussi Junni jättää vastapuolelle kunniallisen pakotien: https://www.juko.fi/ajankohtaista/ihmisia-tyomarkkinauutisten-takana-jussi-junni/

Kirkon sopimusneuvottelut alkoivat keskiviikkona: https://www.juko.fi/ajankohtaista/kirkon-sopimusneuvottelut-alkoivat-keskiviikkona/

JUKOn kaikkien sektorien yhteisistä neuvottelutavoitteista voit lukea täältä https://www.juko.fi/ajankohtaista/suomen-suurin-neuvottelujarjesto-juko-haluaa-irti-kiky-tunneista-tai-kunnon-korvauksen-tyoajan-pidennyksesta/