JUKO esittää neutraalia luottamusedustaja-ilmaisua kunta-alan sopimuksiin

3.2.2022 14:30

JUKO esittää, että kunta-alan sopimuksissa luottamusmies-sanan tilalle tulisi esimerkiksi ilmaisu luottamusedustaja. ”Uskon että myös lainsäädännön terminologiaa aletaan nykyaikaistaa lähitulevaisuudessa. Erityisesti nuorille tämä tuntuu olevan tärkeää”, sanoo toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

JUKOn ehdotus kunta-alan sopimustekstien sukupuolineutraaliudesta on kerännyt vilkasta keskustelua ja kosolti kannatusta muun muassa sosiaalisen median kanavissa.

- Kunnan sopimusneuvotteluissa haluamme työehtojen kehittämisen lisäksi vastata yhteiskunnan muutokseen. Siksi myös sukupuolisidonnaisia termejä on syytä uudistaa, sanoo Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

- Tämä nykyaikaistaminen ei edes maksa mitään, siispä toivomme, että kuntatyönantaja lähtee mukaan muutokseen, Löfgren lisää.

Lakipykälätkin takuulla uudistuvat

JUKOn ehdotuksen vastakommenteissa huomautetaan, että luottamusmies-termi on käytössä lakiteksteissä, ja lakien työstäminen on pidempi prosessi. Samoin ounastellaan sitä, että luottamusedustaja voi sekoittua esimerkiksi luottamusvaltuutettuun, koska kaikki eivät ole perillä eri termeistä.

Yhtä lailla moni arvioi, että sukupuolineutraalit ilmaisut päätyvät ennen pitkää myös lakipykäliin. Tätä mieltä on Maria Löfgrenkin.

- Uskon että lainsäädännön terminologiaa aletaan nykyaikaistaa lähitulevaisuudessa. Erityisesti nuorille tämä tuntuu olevan tärkeää.

Sopimukseen käy muukin kuin laki-ilmaisu

Löfgren korostaa, että kunta-alan neuvotteluiden ja sopimustekstien ei tarvitse odottaa lakipykälien sukupuolineutraaliutta.

- Neuvotteluosapuolet voivat käyttää virka- ja työehtosopimuksessa muutakin yhdessä sovittua termiä kuin mitä lakitekstissä sanotaan.

Teksti | Riitta Ryynänen JUKO

JUKO | Kunta-ala julkisti keskeiset neuvottelutavoitteet | 24.1.2022