Tampereen yliopiston pääluottamusmiehet kysyvät nyt – Päättikö yliopiston hallitus yt-neuvotteluista ilman riittäviä tietoja?

1.10.2021 14:59

Neuvottelujen aloittamisesta pidettiin kiireellinen sähköpostikokous vain viikkoa ennen yliopiston talouden puolivuotiskatsausta.

Tampereen yliopistossa ihmetellään, onko sen hallitus päättänyt 1 100:aa työntekijää koskevista yt-neuvotteluista ennen kuin sillä oli tietoa yliopiston talouden ennakoitua paremmasta tilasta.

Yt-neuvotteluissa henkilöstöä edustavat pääluottamusmiehet kertovat, että neuvottelujen aloittamisesta pidettiin kiireellinen sähköpostikokous vain viikkoa ennen yliopiston talouden puolivuotiskatsausta.

Tampereen yliopistolla on hallituksensa lupa tehdä tälle vuodelle 13 miljoonaa euroa toiminnallista tappiota, jotta opetusta ja tutkimusta saadaan vahvistettua.

Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla tappiota on kuitenkin kertynyt pääluottamusmiesten mukaan odotettua vähemmän, vain 0,6 miljoonaa euroa. Sijoitus- ja rahoitustoiminnan tuotto puolestaan on ollut odotettua huomattavasti parempi, yhteensä 40,5 miljoonaa euroa. Varainhankinnan tuloksen ollessa 0,3 miljoonaa euroa.

- Yt-neuvotteluista päättäneessä hätäkokouksessa hallituksella oli käytössä hyvin niukat tiedot. Esittelytekstiin oli poimittu valikoituja taloustietoja, eikä vaihtoehtoja valtaviin irtisanomisiin johtavien yt-neuvottelujen aloittamiselle ole esitetty.

- Myöskään säätiön sääntöjen mukaista koollekutsumista kolme työpäivää ennen kokousta ei ehditty noudattaa, pääluottamusmiehet huomauttavat tiedotteessaan.

Tampereen yliopiston hallitukselle ei ole annettu pääluottamusmiesten mukaan mahdollisuutta kuulla työntekijöiden edustajien näkemyksiä ennen päätöstä yt-neuvotteluista.

- Yliopiston hallitus ei ole kuullut koko olemassaoloaikanaan työtekijöiden edustajia, tiedotteessa todetaan.

Kuitenkin viimeksi elokuussa työnantajalle oli esitetty neuvottelupyyntö Sisu-opintotietojärjestelmän käyttöönoton tukihenkilöstölle aiheuttamasta lisätyöstä ja opetushenkilöstölle aiheutuneista uusista työtehtävistä.

Pääluottamusmiesten mukaan yliopisto kieltäytyi tuolloin neuvottelemasta työn uudelleenjärjestelystä.

He muistuttavat, että säätiöyliopistoa perustettaessa tavoitteena oli tutkimuksen ja opetuksen taloudellisen perustan vahvistaminen ilman, että se vaarantaa nyt leikkausuhan alla olevia tukipalveluja.

Tampereen yliopisto käy parhaillaan tukipalveluissaan poikkeuksellisen suuria yt-neuvotteluja. Vähennystarpeeksi se on ilmoittanut arviolta 215 henkilötyövuotta. Lisäksi tavoitteena on ulkoistaa 40 henkilöä talous- ja henkilöstöpalveluja tarjoavalle Certialle.

JUKOa ja sen akavalaisia jäsenliittoja Tampereen yliopistossa edustavat pääluottamusmiehet Sinikka Torkkola, Matti Aarnio ja Jarkko Valjakka, Ammattiliitto Pron pääluottamusmiehet ovat Jorma Viikki ja Ari Moskari, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n pääluottamusmies on Arja Liikanen.