Terveydenhoitajat voittivat ruokataukoriidan Eksotessa

2.9.2020 14:06

"Kuntasektorilla on ollut paljon vastaavia tapauksia, joissa työnantaja pyrkii muuttamaan työaikamuotoa ja tapaa toteuttaa ruokatauko", JUKOn neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen kertoo.

Terveydenhoitajat ovat voittaneet riidan ruokatauosta, kun korkein oikeus päätti olla antamatta valituslupaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille Eksotelle.

Sen sijaan Eksoten on maksettava neljälle terveydenhoitajalle korvauksia työajan pidentymisestä. Lisäksi sen on maksettava terveydenhoitajien kaikki oikeudenkäyntikulut.

Kiista ruokatauosta alkoi jo vuonna 2016, kun Eksote muutti yksipuolisella päätöksellä terveydenhoitajien työaikamuodon aiemmasta jaksotyöstä yleistyöajaksi. Samalla Eksote sijoitti työvuoroon puolen tunnin lepotauon, jota se ei lukenut työajaksi.

Itä-Suomen hovioikeus totesi tuomiossaan vajaa vuosi sitten, että työnantaja oli toiminut työsopimuslain vastaisesti, kun se oli muuttanut työsopimuksella sovitun jaksotyöajan yksipuolisella päätöksellä yleistyöajaksi ja sijoittanut työvuoroihin puolen tunnin mittaisen työaikaan kuulumattoman lepotauon.

Elokuun lopussa tuomio sai lainvoiman, kun korkein oikeus ei antanut Eksotelle lupaa valittaa.

Terveydenhoitajaliiton neuvottelupäällikkö Harri Liikkanen iloitsee päätöksestä liiton verkkosivuilla.

- Eksoten terveydenhoitajien ja Terveydenhoitajaliiton sinnikäs toiminta palkittiin tällä päätöksellä upeasti.

JUKOn kunnan neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen kertoo, että kuntasektorilla on ollut paljon vastaavia tapauksia, joissa työnantaja pyrkii muuttamaan työaikamuotoa ja tapaa toteuttaa ruokatauko.

- Terveydenhoitajien tapaus on hyvä muistutus siitä, että työnantaja ei voi yksipuolisesti muuttaa sopimuksella sovittuja asioita.

Terveydenhoitajaliitto 28. elokuuta 2020: https://www.terveydenhoitajaliitto.fi/uutishuone/ajankohtaista/terveydenhoitajat_voittivat_ruokataukoriidan_eksotessa.1273.news