Työvoimapula pahenee: Kymmenen seuraavaa vuotta pelastaa tai tappaa kuntapalvelut – ”Akavalaisista moni tienaa reilusti alle 3 000 euroa, ei näillä palkoilla houkutella korkeakoulutettuja nuoria”

18.2.2021 10:58

Julkinen keskustelu ei JUKOn toiminnanjohtajan Maria Löfgrenin mielestä nosta riittävästi esille sitä, että useita naisvaltaisia töitä uhkaa lähitulevaisuudessa vakava työvoimapula.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO muistuttaa, että akavalaisissa kunta-alan töissä moni ansaitsee kuukaudessa reilusti alle 3 000 euroa.

- Ei näillä palkoilla houkutella korkeakoulutettuja nuoria kuntien töihin, kommentoi JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren Kevan ennustetta kuntien tulevasta työvoiman tarpeesta.

- Kun palkka ei vastaa työn vaativuutta, työolosuhteet ovat raskaat ja erityisesti sote-töissä asiakasmäärien kasvu kuormittaa uupumukseen asti, asioille on tehtävä nopeasti jotain tai seurauksena on nuorten kato palkkalistoilta.

Kuntien eläkevakuuttajan Kevan mukaan suhteellisesti suurin pula on sosiaalityöntekijöistä, erityisopettajista, psykologeista ja varhaiskasvatuksen opettajista, kun työvoiman tarvetta verrataan näissä tehtävissä työskentelevien määrään.

Eläköityvien ja alan opiskelijoiden määrää tarkasteltaessa Keva ennakoi pulan vain pahenevan. Ennuste osoittaa, että yhdeksän vuoden kuluttua sataa sosiaalityöntekijää kohden tarvitaan lisää 45 sosiaalityöntekijää. Erityisopettajien vastaava luku on 34, psykologien 32 ja varhaiskasvatuksen opettajien 28.

Julkinen keskustelu ei Löfgrenin mielestä nosta riittävästi esille sitä, että useita naisvaltaisia töitä uhkaa lähitulevaisuudessa vakava työvoimapula.

- Koulutuspaikkojen lisääminen ei auta, jos tehtävien vaativuus ei näy palkassa eivätkä työolot houkuttele.

Jos sote-uudistus toteutuu, sosiaalityöntekijät ja psykologit siirtyvät hyvinvointialueiden palvelukseen.

- Uusi työnantaja joutuu heti vakavan sote-ammatteja koskevan työvoimapulan kouriin. Lukumäärällisesti eniten pulaa tulee edelleen olemaan sairaanhoitajista, Löfgren huomauttaa.

JUKO muistuttaa – palkkaohjelman ensiaskeleista sovittiin viime keväänä

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren muistuttaa, että viime kevään työmarkkinakierroksella sovittiin hankkeesta, joka velvoittaa osapuolet neuvottelemaan keinoista kuntapalkkojen nostamiseksi lähemmäs yksityisen sektorin tasoa.

- Julkisen talouden tilanne tuo omat haasteensa rahoitukselle, mutta on selvää, että vientivetoinen palkkaraami ei saa toimia esteenä julkisen sektorin palkkojen nostamiseksi säälliselle tasolle. Vain näin varmistamme myös jatkossa lukuisten yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeiden toimialojen vetovoiman.

Kunta-alan 420 000 palkansaajasta kolmasosa kuuluu julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn neuvottelemien virka- ja työehtosopimusten piiriin. Kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa työskentelee eri ammateissa runsaat 130 000 akavalaista.

Keva | Kuntien työvoimaennuste 2030: hoitajista, sosiaalityöntekijöistä ja lastentarhanopettajista suurin osaajapula nyt ja tulevaisuudessa | 18.2.2021

Keva | Joka kolmas kunnan ja valtion työntekijä eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana | 12.2.2021