Yliopistojen sopimusneuvottelut alkoivat perjantaina – tulevaisuuden tekijät ansaitsevat oikeudenmukaiset työehdot

7.2.2020 11:49

Tavoitteet koskevat muun muassa sopimuskauden pituutta, palkkauksen kehittämistä, matkustamista, tutkimuskausia ja työaikakysymyksiä. Palkansaajat huomioivat tavoitteissaan myös ilmaston ja ympäristön.

Yliopistosektori aloitti viimeisten joukossa kevään neuvottelurutistuksen. Neuvottelut yliopistojen yleisestä työehtosopimuksesta käynnistyivät puolitoista tuntisella kokouksella perjantaina 7. helmikuuta.

- Haluamme molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun, joka osoittaa arvostusta jäsenkuntaamme kohtaan, toteaa neuvottelupäällikkö Katja Aho.

Keskeisimmät palkansaajatavoitteet koskevat muun muassa sopimuskauden pituutta, palkkauksen kehittämistä, matkustamista, tutkimuskausia ja työaikakysymyksiä. Tavoitteissa on huomioitu myös ilmasto- ja ympäristönäkökulmat. Palkankorotusten osalta JUKO on perinteisesti ajanut prosentuaalisia yleiskorotuksia. Tarkemmin korotuksia koskevat tavoitteet varmistuvat neuvottelujen edetessä.

- Työnantajalla on tavoitteita palkankorotuksiin ja teksteihin liittyen ja niihin sisältyy heikennysehdotuksia. Tavoitteissa on kuitenkin löydettävissä yhteisiä intressejä ja tavoitteena on päästä käymään niistä rakentavaa keskustelua, Aho sanoo.

JUKOn yliopistosektorilla neuvottelevat neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto) sekä yliopistoasiamies Hanna Tanskanen (OAJ), neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut) ja edunvalvontajohtaja Mia Weckman (Tieteentekijöiden liitto).

Yliopiston sopimusneuvotteluihin osallistuvat JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat. Kaikki sopimukset yliopistolla päättyvät 31. maaliskuuta.

JUKO edustaa työehtosopimuksillaan noin 200 000:ta korkeakoulutettua. Sovimme työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja AVAINTA-aloilla. Sovimme työehtosopimukset myös Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Seuraa lisäksi Twitteriä: @JUKOry tviittaa aihetunnisteilla #neuvotellen2020 #sopien2020.

Lue myös

https://www.juko.fi/ajankohtaista/yliopistot-lahtevat-neuvottelukevaaseen-seminaarilla/