Kunta-ala kokoontui torstaina – ilman palkkaohjelmaa ratkaisua ei tule

7.4.2022 12:30

Kunta-alan osapuolet kokoontuivat yhtä aikaa valtakunnansovittelijan luo torstaina 7. huhtikuuta. Tapaamisessa sovittelija tiivisti näkökannat viikon aiemmista yksittäisistä keskusteluista. Nyt kaikille osapuolille on selvää, että ilman palkkaohjelmaa työkiistaan ei ole tulossa ratkaisua.

Kunta-alan neuvotteluosapuolet kokoontuivat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan luona torstaina 7. huhtikuuta.

Piekkala oli aiemmin viikolla käynyt kunkin osapuolen kanssa kahdenkeskiset keskustelut, ja torstain tilaisuudessa hän tiivisti osapuolten näkemykset.

Tapaamisessa käsiteltiin muun muassa palkkaohjelmaa. Kaikille osapuolille on selvää, että ilman palkkaohjelmaa työkiistaan ei ole tulossa ratkaisua.

Sovittelija esittää sovittelulautakunnan asettamista

Torstaina aamupäivällä valtakunnansovittelija esitti työ- ja elinkeinoministeriölle sovittelulautakunnan asettamista kunta-alan työriitojen ratkaisemiseksi.

Lautakunta päättää itse, milloin se kokoontuu ja järjestäytyy. Lautakunnan sihteerinä toimii valtakunnansovittelija.

Torstain puoleenpäivään mennessä lautakuntaa ei ollut vielä asetettu. JUKO odottaa asiasta lisätietoja.

#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa

Kuntasektorilla sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Sote ry (Super, Tehy, SPAL) yhdessä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Kerromme kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

JUKO | Palkkapäivä raikui mielenosoituksessa Helsingissä – ”Nyt on joustamiset joustettu” | 6.4.2022

Katso tästä JUKOn lakonuhat ja muut painostustoimet kunta-alalla

JUKOn lakot Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa alkavat keskiviikkona | 5.4.2022

JUKO antoi lausunnon potilasturvallisuutta koskevasta erityislaista | 4.4.2022

JUKO | Kuntatyönantajat yrittävät murtaa lakkoja – JUKO nostanut kanteen työtuomioistuimeen ja tehnyt tutkintapyynnöt poliisille | 3.4.2022

JUKOn hallitus hylkäsi kunta-alan sovintoesityksen – ”Märkä rätti vasten kasvoja” | 30.3.2022

Kunta-faktat

Sopimukset | Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS), Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus

Palkankorotusten ja työehtomuutosten kustannusraami neuvotellaan yhteisessä pääneuvotteluryhmässä, muut työehdot sopimusalojen omissa neuvotteluryhmissä. JUKO tiedottaa pääneuvotteluryhmän neuvottelujen lisäksi KVTES- ja SOTE-sopimusneuvotteluista.

Neuvottelijat | puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ), toiminnanjohtaja Maria Löfgren (JUKO), neuvottelujohtaja Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja edunvalvontajohtaja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat), neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (SOTE-sopimus / JUKO)

Pääsopijat | JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.

Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?

Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.

Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.

Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.