Pääluottamusmies Sirja Kaartinen aluevaltuustoon Pirkanmaalla: ”Resurssit kuntoon ja byrokratiaa vähemmäksi”

11.2.2022 10:32

Pirkanmaan aluevaltuustoon valittu lääkäri Sirja Kaartinen pitää tärkeänä, että työntekijöiden näkemykset pääsevät esiin hyvinvointialueilla. Jukolaisen pääluottamusmiehen toimestaan hän uskoo olleen hyötyä vaalitaistossa.

Kun anestesialääkäri ja pääluottamusmies Sirja Kaartinen päätti lähteä ehdokkaaksi Pirkanmaan hyvinvointialueen vaaleissa, hän ensinnäkin aktivoi itsensä uuteen vauhtiin somessa, etenkin Facebookissa.

- Tein myös perinteistä vaalityötä, eli jaoin flaijereita ympäri Tamperetta.

Kaartinen on ollut jukolaisessa luottamustoimessa vajaat kymmenen vuotta. Pestiin hänet värväsi edeltävä luottamushenkilö – tämäkin tapahtui perinteisillä keinoilla.

- Ystävällisillä sanoilla, houkutelulla ja kovasti kehumalla, Kaartinen kertoo ja naurahtaa.

Hän uskoo pääluottamusmiehen urastaan olleen hyötyä myös vaalitaistossa hyvinvointialueen valtuustoon.

- Toivon että olen pääluottamusmiehenä tehnyt sellaisia asioita, että ihmiset ovat kokeneet minun pystyvän toimimaan ja vaikuttamaan asioihin myös aluevaltuustossa.

Tavoite: jouheva terveydenhuolto

Sirja Kaartinen lähti aluevaltuustoehdokkaaksi, koska pitää tärkeänä terveydenhuollon henkilöstön edustusta hyvinvointialueiden toimielimissä.

- Terveydenhuollon ammattilaisten näkemyksestä on varmasti hyötyä, kun uutta hallintoa muodostetaan. Itsekin olen lääkärinä ja pääluottamusmiehenä nähnyt niin terveydenhuollon hyvät puolet kuin ongelmakohdatkin. Suurimmalla osalla meistä on kokemusta myös siitä, millaista on olla potilaana.

Ensimmäistä kertaa helmikuussa kokoontuvassa aluevaltuustossa Kaartinen haluaa vaikuttaa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon järjestämiseen – vailla pitkiä odotusaikoja, siiloutumista ja päällekkäistä byrokratiaa.

- Niin sanotuissa paljon käytetyissä palveluissa, kuten perusterveydenhuollossa ja sosiaalipuolella, on paljon henkilöstön aliresurssointia.

Tulevassa systeemissä riittää kosolti muitakin avoimia kysymyksiä.

- Nyt on vielä hyvin epäselvää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Työnantaja vaihtuu, ja pelkona yhdessä työnantajassa on esimerkiksi se, miten paljon työntekijöitä voidaan siirtää toimipisteestä toiseen.

Liian vähän rahaa ict-ratkaisuihin

Vuoden 2021 syksyllä JUKOon kantautui tietoja hyvinvointialueiden valmistelujen takkuamisesta ja työntekijöiden uupumuksesta eri puolilla Suomea. Tämän takia JUKO teetti kyselyn, ja palautteen mukaan asiantuntijahenkilöstö koki monin paikoin jääneensä valmistelussa vaille ääntä.

Sirja Kaartinen on valmistelutyössä osallistunut henkilöstöfoorumeihin ja niin kuunnellut keskustelua kuin käynyt sitä itsekin.

- Mielipiteitä on monia, ja yhtä oikeaa vastausta ei kaikkiin asioihin ole. Mielestäni keskustelu on ollut varsin avointa ja ongelmakohtiakin on voinut ottaa esille. Valmistelussa olleet virkamiehet ovat tehneet valtavaa työtä, ja he ovat monista henkilöstön esille tuomista ajatuksista puhuneet jo omalla tahollaankin. Eli kaikki ei ole tullut yllätyksenä, vaan selvästi samojakin ajatuksia on molemmilla ollut.

Pettynyt Kaartinen on esimerkiksi tietoteknisten eli ict-ratkaisujen rahoitukseen. Sitä ei saada lähellekään mitä on tarve.

- Tulevaisuudessa paljon asioita pystyttäisiin varmasti hoitamaan ilman, että potilaan tarvitsisi tulla lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolle. Painetta digitaalisiin ratkaisuihin riittää, mutta niihin ei kuitenkaan anneta tarpeeksi rahoitusta.

Koulutus ja tiede esille

Myös terveydenhuollon henkilöstön koulutuksen Sirja Kaartinen soisi nostettavan nykyistä paljon vahvemmin esille.

- Nyt julkisten sairaaloiden koulutusvelvollisuus on unohtunut taustalle, samoin tieteen tekeminen. Yksityisellä puolella ei peruslääkärikoulutusta ja erikoislääkärikoulutusta anneta. Se on julkisen terveydenhuollon tehtävä, ja tällä on pakostakin kustannusvaikutuksia.

- Myös uudet innovaatiot olisivat todella tärkeitä, sillä ne voivat luoda säästöjä, joita tulevaisuudessa halutaan ja tarvitaan. Tieteen tekemisen arvo ei tule esille heti vaan vasta pitkällä tähtäimellä.

Teksti | Riitta Ryynänen JUKO

JUKO | Kiire haittaa hyvinvointialueiden valmistelua – JUKO selvitti: vaikutusten arvioinnissa paikoin merkittäviä puutteita | 16.1.2022

JUKO | Blogi: Uusi aluevaltuutettu! Katse valmistelun resursseihin | 7.2.2022