Ihmisiä työmarkkinauutisten takana – JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren luottaa viime hetken paineeseen

22.1.2020 15:00

Julkisen sektorin työehtosopimusneuvottelut alkoivat pääosin viime viikolla. Työmarkkinoilla ja mediassa puhutaan pöydistä, kikystä, tavoitteista, talkoista, palkoista ja vastakkainasettelusta. Me JUKOssa haluamme kertoa myös, että neuvottelijat ovat ihmisiä, jotka osaavat työnsä ja tekevät sitä intohimolla.

Akavalainen, julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa työehtosopimuksillaan noin 200 000:ta korkeakoulutettua, kaikkiaan työehtojemme piirissä on yli 600 000 julkisen sektorin ja vahvasti julkisrahoitteisten alojen palkansaajaa.

Neuvottelujärjestöistä ainoastaan JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kaikilla julkisen sektorin sopimusaloilla eli kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa sekä Avainta-aloilla. Kaikki JUKOn virka- ja työehtosopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.

Muun muassa kuntien palkansaajia koskevat neuvottelut työehdoista alkoivat 14. tammikuuta. Kunta-alan noin 420 000 palkansaajista joka kolmas on jukolaisen liiton jäsen.

JUKO neuvottelee kunta-alalla neljä sopimusta: kuntien yleinen sopimus (KVTES), opettajien (OVTES) sekä lääkärien (LS) ja tekniikan (TS) sopimukset.

Neuvotteluryhmään kuuluvat Maria Löfgren (JUKO), Olli Luukkainen (OAJ), Laura Lindholm (Lääkäriliitto), Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat).

Esittelemme neuvottelujen edetessä koko JUKO-tiimin eli kaikkien sektorien neuvottelijat. Sarjassa on vuorossa JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren. Kuva: Maria ylärivissä viides oikealta.

Maria Löfgren: "Olkaa huoletta, meillä on kehissä superjengi"

Mikä kevään 2020 työehtosopimusneuvotteluissa on erityisen tärkeää?

Haluamme, että tosiasiat tunnustetaan työehdoissa. Ilman jukolaisia yhteiskuntamme ei pyöri: ei ole sosiaali- ja terveydenhuoltoa, kouluja ja yliopistoja, turvallisuutta, kaikille avoimia kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluja, teknistä infrastruktuuria. Jukolaisten arvostuksen on noustava myös palkoissa, ei vain juhlapuheissa.

Mikä näyttäisi olevan erilaista kuin aiemmin?

Konkreettisena rasitteena neuvottelupöydissä on aiempien sopimuskausien painolasti. Kikyn työaikapidennykset ovat monella alalla sopimukseen pääsyn tulppana, vaikka kiky-kausi on päättynyt. Kunnissa, JUKOn suurimmalla sopimussektorilla menemme kohti tuntematonta, kun Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö (Koho) on irtisanonut kunnallisen pääsopimuksen eli sopimustoiminnan ”perustuslain”.

Neuvottelut alkavat nykyisen sopimusjärjestelmän puitteissa. Emme kuitenkaan tiedä vielä, mitä on edessä sopimusten päättyessä maaliskuun lopussa. Tämä heittää varjonsa kuntasektorin neuvotteluihin ja heijastuu myös muihin julkisen sektorin sopimuksiin, kun kaikki JUKO-sopimukset päättyvät samaan aikaan.

Miten hankit tietoa neuvottelujen tueksi?

Kuunteleminen ja keskusteleminen omien neuvottelijoiden, asiantuntijoiden ja kentän edustajien kanssa on tärkein kanava. Tietenkin perehdyn keskusjärjestömme Akavan, ministeriöiden ja tutkimuslaitosten ennusteisiin ja selvityksiin.

Monettako kertaa olet mukana?

Akavalaisen, 23-vuotisen työmarkkinaurani aikana olen istunut lukuisia kertoja neuvottelupöydissä, muun muassa kolmella kierroksella keskusjärjestöjen keskitetyissä työmarkkinaneuvotteluissa. JUKOssa olen toista kertaa mukana kunnan pääneuvotteluryhmässä ja koordinoimassa kaikkien sektoriemme neuvotteluja.

Mitä olet oppinut aiemmista neuvotteluista?

Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa, äläkä anna periksi kesken matkaa. Toisin sanoen – mikään ei ole varmaa ennen kuin paperissa on nimet ja viime hetken paineessa toinen voi vielä taipua.

Toimivin neuvottelutaktiikkasi?

Neuvottelukumppanien tavoitteiden ja tarkoitusten ymmärtäminen on välttämätöntä pelinpaikan tunnistamiseksi.

Mieleenpainuvin neuvottelumuistosi?

Omien tavoitteiden läpimeno jää aina mieleen. Mieleenpainuva tilanne oli, kun keskusjärjestöneuvotteluissa istuin EK:n kokoustiloissa kuumeisena. Taudista selvittiin, mutta neuvottelutulos jäi saamatta.

Paras henkilökohtainen saavutuksesi neuvottelukierroksilta?

En lähde yksilöimään parasta saavutustani, sillä tulokset syntyvät yhteispelillä ja jokainen arvioi neuvottelutulosta subjektiivisesti. Työehtosopimukset ovat kokonaisuus ja aina, kun sopimus syntyy, se on yhteinen saavutus.

Merkittävin neuvottelemalla läpimennyt saavutus?

Kaikki muutokset, joilla on lisätty tai lisätään palkansaajan mahdollisuuksia päättää joustavasti työajoista ja työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista.

Neuvottelijaesikuvasi?

Arvostan JUKOn hallituksen puheenjohtajan Olli Luukkaisen tapaa kysyä, kyseenalaistaa ja haastaa. Ilman vahvaa tietopohjaa se ei onnistuisi. Keskusjärjestöajoilta arvostan SAK:n silloisen puheenjohtajan Lauri Lylyn kykyä innovoida: jos muut olivat lyöneet jo hanskat tiskiin, Lauri esitteli vielä uuden ratkaisun.

Miten virittäydyt neuvottelutunnelmaan?

Tunnelmaan ei tarvitse virittäytyä, neuvotteluvauhdin kiihtyessä se syntyy itsestään – neuvottelujen synnyttämää flow-tilaa on kiva odottaa.

Kehen tukeudut neuvottelujen aikana?

Luukkaisen Ollilta, puheenjohtajaltamme löytyy kiireestä huolimatta aina aikaa sparraukselle ja yhteiselle ideoinnille. Istumme myös vierekkäin kunnan pääneuvotteluryhmässä.

Kehu vastapuolen neuvottelija

Kuntatyönantaja KT:n edustajat ovat kaikki hyvin rakentavia. Suurin mahdollisuus vaikuttaa neuvottelujen etenemiseen on tietenkin niiden vetäjällä eli työmarkkinajohtaja Markku Jalosella. Hän on aina asiallinen, rauhallinen ja kohtelias eikä jää kiinni epäolennaiseen.

Valitse yksi JUKO-kirjain. Mikä neuvottelijalle tarpeellinen ominaisuus tulee mieleen?

U niin kuin uudistuminen ja uudistaminen. Nopeat ja osin ennakoimattomat muutokset yhteiskunnassa ja maailman taloudessa edellyttävät, että julkinen sektori ottaa edelläkävijän roolin työelämän uudistajana. Vain näin varmistamme laadukkaat, kaikkien hyvinvointia tukevat ja Suomea eteenpäin vievät yhteiskunnalliset palvelut.

Terveiset JUKOn jäsenliittojen jäsenille

Olkaa huoletta, neuvottelijoiden ammattitaidosta tulos ei ainakaan jää kiinni. Meillä on kehissä superjengi.

Terveiset vastapuolen neuvottelijoille

Kestävä ja tuottava julkinen sektori rakentuu ammattitaitoisen ja työssään hyvinvoivan henkilöstön varaan. Tehdään hyvillä sopimuksilla teidän työstänne parempaa!

Voimabiisisi?

Nirvanan Smells Like Teen Spirit. Melodia tekee siitä voimabiisini.

Mitä syöt neuvottelujen aikana?

Pyrin välttämään raskasta ruokaa, mutta ei sitä illan myöhäisinä tunteina aina voi välttää. Pizzaa siis kuluu.

Miten palaudut neuvottelujen aikana tai kiireisen päivän jälkeen?

Liikunta on minulle välttämätön hyvä, jota ilman hypin seinille. Kaksi ihanaa teini-ikäistä nuorta ja tasapainoinen parisuhde ovat voimavara, joka kantaa tiukkojenkin hetkien yli.

Paljonko tarvitset unta ja paljonko nukut?

Yössä 7–8 tuntia.

Lue myös nämä

Ihmisiä työmarkkinauutisten takana – ylivoimatilanteessa Jussi Junni jättää vastapuolelle kunniallisen pakotien: https://www.juko.fi/ajankohtaista/ihmisia-tyomarkkinauutisten-takana-jussi-junni/

Ihmisiä työmarkkinauutisten takana – neuvotteluissa Jonne Rinne ei ole sen enempää hyvä kuin pahakaan poliisi: https://www.juko.fi/ajankohtaista/ihmisia-tyomarkkinauutisten-takana-neuvotteluissa-jonne-rinne-ei-ole-sen-enempaa-hyva-kuin-pahakaan-poliisi/

Ihmisiä työmarkkinauutisten takana – Olli Luukkainen haluaa oppia tuntemaan neuvottelukumppaninsa: https://www.juko.fi/ajankohtaista/ihmisia-tyomarkkinauutisten-takana-jukon-hallituksen-puheenjohtaja-olli-luukkainen-haluaa-oppia-tuntemaan-neuvottelukumppaninsa/